Bloggen WERKT.

De blog zelf

Lekker verder lezen. Veel van onze blogs worden ook gepubliceerd op Flexmarkt online.

Flexbureaus: gegeten worden of gewoon lekker dooreten?

Eerst even terug naar die waarschuwingen.
Om welk platform gaat het eigenlijk, concreet? Uber of Deliveroo zelf? Lijkt me niet.
En wat verstaan zij eigenlijk onder artificiële intelligentie (AI)? Of wat is precies dat algoritme? En wat kan machine learning dan en wat is het verschil met AI?
AI zit bijvoorbeeld verstopt in de auto’s van Tesla, Google en Uber. De Tesla is mijn favoriete auto, maar verder dan met de ‘autopilot’ functie rechtdoor of flauwe bochten rijden lukt nog niet echt hoor. En heeft de AI van Tesla de automarkt al volledig ‘disrupted’ ? Dacht het niet. Zelfs uitgebreid sjoemelen brengt autobedrijven niet in gevaar. Alleen Trump kan dat misschien en dat vind ik nou geen voorbeeld van ‘intelligence’.
Kijken naar de effecten van platforms zoals Uber, Amazon, iTunes, Netflix en dat doortrekken naar de arbeidsbemiddeling branches is veel te simplistisch. Misschien ‘verpulverden’ zij de video, de cd en de winkels in de straat. Maar de muziekindustrie en detailhandel pasten zich aan en ze bestaan nog steeds.
Maar er is een héél groot verschil. Deze platforms handelen in producten en perfectioneren de logistiek. Maar ze handelen niet in MENSEN. U weet wel, zo’n gek ding met ‘gevoelens’.

WAAROM zoveel kansen voor flexbureaus?

Kijk bijvoorbeeld naar de volgende trends (top 5):

1. Groei, groei en nog eens groei

Ik hoor niks anders bij onze eigen klanten, de Flexmarkt omzetlijst 2018 laat een heleboel groene pijltjes omhoog zien. Het zakelijk optimisme is hoger dan ooit [FM mei ‘18] en de groeivoorspelling voor 2018 ligt ook weer rond de 7%.
Het is de economie en de arbeidsmarkt (en Trump?) die deze cijfers vooral zullen blijven bepalen, niet AI of een of ander platform.

2. Verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt

Iedereen wil flexibiliteit. Werkgevers zeker. Maar ook werknemers, ZZP’ers, arbeidsmigranten en ouderen. FF lekker veel geld verdienen in een paar maanden en dan als “god in Frankrijk (of Polen)” chillen. Parttime werken. Minder werken. Het aantal flexwerkers en ZZP’ers is ondanks een flexwet alleen maar toegenomen.
In Canada en Amerika weten ze trouwens niet beter of je wordt per uur betaald. Komt vanzelf hierheen waaien.

3. Digitalisering zorgt juist voor méér behoefte aan intermenselijke skills

Digitalisering maakt standaard processen makkelijker. Zeker. Zoals rechtdoor rijden zonder handen. Er zullen vast geleidelijk aan minder banen voor standaard taken komen. Maar mensen passen zich aan en dus gaan ze vanzelf de meer menselijke taken doen. En dat is nou precies waar computers zo slecht in zijn. En nog heel lang blijven. Zéker langer dan 5-10 jaar.

MENSEN zijn geen producten die je zo efficiënt mogelijk van A naar B kunt schuiven. Arbeid en arbeidsbemiddeling is naast administratie vooral mensenwerk. Mensen werken ook voor de sociale contacten, ergens bij horen, zelfontplooiing, in de buurt van huis. Wederzijds vertrouwen, persoonlijkheid, motivatie en een ‘klik’ met de baas en/of nieuwe team is véél belangrijker dan een CV. Deze dingen zijn de komende jaren echt nog niet te vervangen door AI, algoritmes, robots of platformen.

4. De wetgeving is te veranderlijk, ingewikkeld en houdt innovatie tegen.

Daarom is automatiseren van het hele arbeidsbemiddeling proces zo moeilijk. Hoeveel CAO’s zijn er wel niet? Hoeveel aspecten bepalen een salaris en de betaling wel niet? Ik vind het knap hoor, dat de Easyflexen, Nocores en UB Plussen van deze wereld dat allemaal elk jaar weer opnieuw weten te absorberen.
Daarom gaat ook het digitaliseren van bijvoorbeeld het onderwijs, trainingsbranche en zorg zo ongelofelijk langzaam…. laaaangzaam…. laaaaaaaangzaam.

5. Meer uitbesteden van arbeidsbemiddeling taken

Bedrijven willen die arbeidsbemiddeling toch helemaal niet zelf doen? Geen core business. En een inefficiënte HR afdeling kost alleen maar geld. Dus gaan ze de lastige taken juist meer uitbesteden aan de experts. En dat zijn dus de recruiters, detacheerders, flexbureaus en payrollers!

Toegevoegde waarde van flexbureaus

De arbeidsbemiddelaars kunnen véél meer toegevoegde waarde leveren dan potentiële platforms of AI. De menselijke aspecten van werving & selectie, vervoer, huisvesting, payrolling, wetgeving, een aai over de bol.
En mogelijkheden zat om diensten verder uit te breiden: recruitment, detacheren, inwerken, trainen, domeinkennis. En nieuwe doelgroepen zat: ZZP’ers, ouderen, werklozen en de 85% van alle werknemers die an sich openstaat voor een mooi aanbod.

En die platforms dan?

Ze zijn er al en er zullen er meer komen. Ze zullen hun bestaansrecht ergens in de keten wel vinden. Maar bovenstaande toegevoegde waarden bieden zal voor deze platforms echt extreem lastig zijn. Lukt ze nooit in 5-10 jaar.
En dan hebben we nog wat andere spelers die nogal wat invloed kunnen uitoefenen en zich de kaas niet van het brood zullen laten eten: Google, LinkedIn, Facebook, de  Job boards. En natuurlijk Digivotion ;-)

WAT u nu moet doen?

In ieder geval NIET achterover leunen. Maar investeren in digitalisering en creëren van toegevoegde waarde. In tijden van voorspoed en groei moet je niet alleen zoveel mogelijk bomen omhakken (zo ie zo niet echt duurzaam), maar juist ook investeren in het aanscherpen van uw hakbijl. “Repareer het dak als de zon schijnt”, aldus Han Mesters.
Ik raad deze digitale investeringen (top 5) aan:

 1. Digitaliseren van het marketing & sales proces. Vooral richting kandidaten.
  De grootste issue is de komende jaren een tekort aan goed personeel. Dus het flexbureau die het snelst de meeste goede mensen kan aanbieden wint.
  Daarnaast is meer klantgerichtheid, persoonlijke aandacht en binden van personeel echt belangrijk. Want werknemers hebben veel keuze, dus waarom zouden ze voor u kiezen of bij u blijven?
 2. Digitaliseren van het werving & selectie en uitzendproces.
  Doel: zo gemakkelijk, snel, correct en goedkoop mogelijk.
 3. Verder digitaliseren van planning, billing en administratie
  Om werkgevers zoals inleners te ontzorgen en risico’s te beperken;
 4. Koppelen van internet met uw site, uw front-office en uw back-office
  Dan zit het hele proces van ‘voor naar achter’ aan elkaar vast en kan je het gaan volgen en optimaliseren. Daar heb je echt geen 100 tools meer voor nodig. Een combinatie van 2 of 3 software pakketten (bijvoorbeeld Digiself Flex, Plan4Flex en Easyflex/Nocore/UBPlus) is vaak al genoeg.
 5. Digitaliseren van het inwerkproces (‘onboarding’)
  Zo snel en volledig mogelijk. Vanaf het eerste contact tot en met de eerste werkdag. Om personeel snel, effectief en veilig in te kunnen zetten en te blijven boeien en ontwikkelen

VOORDELEN van digitalisering

Digitaliseren heeft zoveel voordelen:

 • Meer efficiëntie. Heel veel tijd- en snelheidswinst en veel minder handmatige handelingen;
 • Meer klantgerichtheid en service;
 • Meer inzicht in het hele proces. Van het prille begin (dorpje in Polen) tot het feestje na de eerste uitbetaling;
 • Meer hoogwaardige diensten kunnen leveren met veel hogere marges.

HOE u dat kunt doen?

Ten eerste door prioriteit te geven aan digitaliseren. Niet uitstellen tot ‘na de zomer of volgend jaar’, maar gewoon NU beginnen.
Ten tweede door met je huidige uitzendsoftware leveranciers samen op (digitale) reis te gaan. Ze gaan echt wel mee. Ze moeten wel!
Ten derde: doe het stap-voor stap! Wij beginnen altijd met de basis: site, front-office pakket Digiself Flex met kandidaat volgsysteem (ATS), eventueel planning software en dat koppelen aan de back-office uitzendsoftware.
Daarna stap-voor-stap verder digitaliseren met bijvoorbeeld klantenbeheer voor sales en marketing (CRM), een Portaal, een Dashboard, inwerkprogramma’s of zelfs het online afhandelen van betalingen (van bijvoorbeeld laarzen).
En last but not least: mij contacten ;-) Via bijvoorbeeld e-mailLinkedIn, telefoon 010 74 70 141, whatsapp 06 3947 8000. Of …  ik kom in een Tesla bij u langs.
Eet smakelijk!

Don van Hal

Ga terug
Flexbureaus: gegeten worden of gewoon lekker dooreten?
Flexbureaus: gegeten worden of gewoon lekker dooreten?
Flexbureaus: gegeten worden of gewoon lekker dooreten?
Flexbureaus: gegeten worden of gewoon lekker dooreten?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.